Eugene Fromentin (1820 – 1876)
Fransız oryantalist ressam ve yazar Eugene Fromentin 1820’de La Rochelle’de dünyaya geldi. Okuldan ayrıldıktan sonra, manzara ressamı olan Louis Cabat’ın yanında birkaç yıl resim eğitimi aldı. Fromentin genç yaşında olmasına rağmen Cezayir’in en eski resimli tercümanlarından biriydi. Eserlerine konu edindiği Kuzey Afrika arazilerini ve insanları detaylı inceleme fırsatı buldu.
1852’de Cezayir’e arkeolojik çalışma için giden bir misyona eşlik ederek ikinci bir ziyarette bulundu ve ülkenin manzarasını ve halkının alışkanlıklarını incelemeyi tamamladı. İlk seyahatini 1846’da Cezayir’e yaptı. Yaseminleri, gülleri, zeytin ağaçları ve portakal bahçeleriyle dolu Cezayir’den Blidah’a geçti. Seleflerinin tasvir ettiği Doğu’ya benzemediğini görünce şaşırdı, çok geçmeden Cezayir’i daha önce hiç denenmemiş bir şekilde resmedebileceğini fark etti.
Eylül 1847’de sekiz aylığına geri döndü, bu sefer Sahra’nın kenarında Konstantin ve Biskra’ya gitti. Yeni eşi ile 1852’de üçüncü kez ziyaret ederek, güneyde, Laghouat’a kadar yalnız seyahat etmeden önce yaklaşık bir yıl Mustapha ve Blidah’da kaldı.
Özellikle geniş açık alanlardaki atlıların kabile ve göçebe yaşam resimlerini yaptı. Ancak Camille Corot’tan güçlü bir şekilde etkilenmiş, neredeyse tek renkli hale gelen ince renklerin yeni uyumlarını geliştirmiştir. Oryantalist resimleri çoğaltmak için bir ailesi olduğu için çoğunlukla görev anlamında resimlemeye ve sergilemeye devam etti. Aynı tema üzerinde kalıcı varyasyonlar çizmesi gerektiğini düşündü.
1868’de, ihtişamlı, mitolojik konular için girişimde bulundu, ancak başarısız oldu. 1869’da Süveyş Kanalı’nın açılışında resmi konuk olarak görev aldı. Narcisse Berchöre ile piramitlerin üzerinde güneşin batması gibi güzel manzaraların yaratılmasının zorluğunu tartışma fırsatı buldu. Bu Mısır yolculuğu, nispeten az bilinen resimler olmasına rağmen, elinden gelenin en iyisini yaptı.
SANATÇININ ESERLERİNİ GÖREBİLECEĞİNİZ GALERİ SAYFASI
Eugene Fromentin alfabetik tablo indexi
Araplar, Tarih: 1871, Orijinal Boyut: 26,5 x 35 cm, Yer: Museum der Bildenden Künste, Budapeşte
Atlas Dağlarında Kamp, Orijinal Boyut: 105 x 143,5 cm
Cezayir’de Şahin Avı, Tarih: 1862, Orijinal Boyut: 162.5 x 118 cm
Çölde, Tarih: 1871, Boyut: 26,7 x 35,5 cm, Yer: Özel Koleksiyon, Teknik: Panel üzeri yağlı boya.
Kahire’de Halifelerin Mezarları, Orijinal Boyut: 70.5 x 110.8 cm
Kum Fırtınası, Orijinal Boyut: 55.2 x 65.4 cm
Şahinli Arap Avcılar Sahrada, Orijinal Boyut: 99 x 142 cm, Yer: Musee Conde, Paris