Jacob Foppens van Es (1596 – 1666)
Flaman Barok Ressam Jacob Foppens van Es 1596 yılında Antwerp’te doğdu. Hayatıyla ilgili biyografik veriler azdır. Jacob Foppens van Es, temel olarak natürmortlar, özellikle de yiyecek natürmortları resimlemiştir. Genellikle meyve, balık, ıstakoz, istiridye, midye, peynir, jambon, ekmek, zeytin, limon ve portakalları, cam eşyalar; sürahi ve gümüş gibi nesnelerle birlikte tasvir etmiştir.
Kompozisyonları bazen, kelebekler, kuşlar ve sincaplar gibi hayvanlar ya da çiçeklerin keskin eğimli bir masada rasgele bir biçimde yerleştirilmesiyle oluşur. Natürmort tarzı, genellikle Osias Beert ve Clara Peeters gibi Flaman ustaların “kahvaltı natürmortları”ından küçük izler taşıyan sanatçı bir ara Hollandalı natürmort ressamı Floris van Schooten’ın etkisinde kaldı.
Yapıtları çarpıcı ışıklandırma ve geniş bir renk yelpazesiyle üç boyutluluk hissi uyandırır. Ayrıca orijinal renk kombinasyonları ve güçlü bir teknik kullanarak olağanüstü bir sadelikle bazı çiçek parçaları betimledi. Ara sıra başka sanatçılar tarafından boyanmış çelenk tablolarını da çalıştı.
Çelenk resimleri Antwerp’te geliştirilen ve 17. yüzyılın başında İtalyan Kardinal Federico Borromeo tarafından Jan Brueghel Elder ve Hendrick van Balen’e yaptırılan natürmortların özel bir türüydü. Bu türün ilk gelişiminde rol oynayan diğer sanatçılar; Andries Daniels, Peter Paul Rubens ve Daniel Seghers oldu.
Çelenk resimlerinde genellikle kutsallık görüntüleri, portre veya diğer dini semboller, bir çiçek çelengiyle çerçevelenerek gösterilir. Jacob Foppens van Es’in bir sanatçı olarak başarısı, eserlerinin 17. yüzyıldaki birçok Antwerp koleksiyonunda yer almasıyla kanıtlanmıştır. Hatta Flaman Barok sanatının önde gelen ressamı Peter Paul Rubens’in envanterine sanatçının iki eseri de dahil edilmiştir.
SANATÇININ ESERLERİNİ GÖREBİLECEĞİNİZ GALERİ SAYFASI
Jacob Foppens van Es Tablo indexi
Limon ve Midyeli Natürmort, Boyut: 24,7 x 33,7 cm, Teknik: Panel üzeri yağlı boya.
Süsen ve üç Gül Toprak Vazoda, Orijinal Boyut: 30 x 29 cm
üzümlü Natürmort, Orijinal Boyut: 30 x 30 cm, Yer: Museo del Prado