
Robert Spear Dunning (1829 – 1905)
Amerikalı Ressam Robert Spear Dunning 1829’da Brunswick, Maine’de doğdu. Gençliğinde, Maine’deki Nehir Değirmeninde sahil nakliye çalışanı olarak çalıştı. 19. yüzyıl Amerikan natürmort resminin önde gelen isimlerinden biridir. Özellikle detaycı ve gerçekçi meyve kompozisyonlarıyla tanınır. Dunning’in sanata ilgisi genç yaşta başlamış ve bu ilgisini geliştirmek için Rhode Island School of Design’ın öncülerinden biri olan John Nelson Arnold‘dan eğitim almıştır. Daha sonra Boston’daki National Academy of Design’da eğitimine devam etmiştir.
Sanat kariyerine portre ressamı olarak başlayan Dunning, kısa süre içinde ilgisini ve becerisini natürmorta yöneltti. 1850’li yıllardan itibaren Fall River’da sanat yaşamını sürdürmüş, burada bir yandan eser üretirken bir yandan da öğrenciler yetiştirmiştir. Dunning, Fall River School olarak anılan natürmort ressamları topluluğunun kurucularından biri kabul edilir.
1865 yılı, sanatçı için, özgün natürmort kompozisyonlar üzerine yoğunlaşmaya başladığı bir dönüm noktası oldu. Beş yıl sonra, 1870’de natürmort sanatçıları için tasarlanan Güz Nehri Akşamı Çizim Okulu’nu açtı ve kurdu. 1850’lerin başında National Academy of Design’da ve 1880’de Boston Art Club’da sergi açtı.
Sanat Anlayışı
Robert Spear Dunning’in sanatı, Amerikan natürmort geleneği içinde yüksek teknik yeterlilik, kompozisyon düzeni ve göz alıcı gerçekçilik ile öne çıkar. Onun eserleri, dönemin romantik ve idealize edici natürmort anlayışının aksine, nitelikli gözlem ve doğru ışık kullanımına dayanır.
Dunning, en çok meyve kompozisyonlarıyla tanınır. Üzümler, şeftaliler, karpuzlar, elmalar gibi meyveleri yansıtan tabloları hem biçim hem renk olarak etkileyici bir gerçekçilik sergiler. Objeleri genellikle kadife örtüler üzerinde, zengin renk kontrastlarıyla ve parlak ışık-gölge oyunları içinde sunar.
Dunning’in natürmortları yalnızca teknik becerinin değil, aynı zamanda kompozisyon matematiğinin de göstergesidir. Objeler belirli bir ritme ve dengeye göre dizilir. Perspektifin ustalıkla kullanımı sayesinde üç boyutlu bir etki yaratır. Bu, izleyicide sanki meyveler tablo yüzeyinden dışarı çıkacakmış hissi uyandırır.
Her ne kadar doğrudan simgesel anlatımlar kullanmasa da, Dunning’in eserlerinde bereket, bolluk ve zenginlik temaları dolaylı olarak hissedilir. Çoğu tablosu, Amerikan toplumunun büyüyen refahına ve doğaya olan hayranlığına görsel bir övgü gibidir.