İçeriğe geç
ana sayfa » ÜNLÜ SANATÇILARIN HAYATLARI » SOYADI / B » Pertev Naili Boratav Hayatı ve Eserleri

Pertev Naili Boratav Hayatı ve Eserleri

    Pertev Naili Boratav

    Pertev Naili Boratav 1907 – 1998

    Türk yazarı ve bilim insanı Pertev Naili Boratav 1907’de Gümülcine’de doğdu.

    Kumkapı Fransız Koleji’nde ve İstanbul Erkek Lisesi’nde orta öğrenim gören Pertev Naili Boratav, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü (1930) bitirdikten sonra, aynı fakülteye bağlı Türkiyat Enstitüsü’nde iki yıl asistan olarak çalıştı.

    Konya Lisesi’nde ve Erkek Öğretmen Okulu’nda edebiyat öğretmenliği
    yaptı (1932-1935) ve Konya’da başlatılan folklor araştırmalarına katkıda bulundu. Bu konuda incelemeler yapmak için gittiği Almanya’dan dönünce, Ankara Universitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde, Türk halk edebiyatı doçentliğine atandı (1938); 1946’da profesör oldu.

    Bu arada, Ankara’da çıkan Yurt ve Dünya dergisinde araştırma, inceleme, eleştiri yazıları yayımladı. Öğretim görevlisi olarak çalıştığı kürsünün kaldırılması üstüne üniversitedeki görevi de sona erdi (1948).

    A.B.D’ne giderek, 1952 yılına kadar Stannford Üniversitesi’ndeki Hoover Kitaplığı’mn Türkiye bölümüne ilişkin kuruluş çalışmalarını yönetti. 1952’de Fransa’ya geçerek Paris’te, Centre National de la Recherche Scientifique’te (Bilimsel Araştırma Ulusal Merkezi) araştırma uzmanı olarak çalıştı ve Ecole Pratique des Hautes tudes’de, Türk halk edebiyatı ve Osmanlı belgeleri üstüne seminerler düzenledi.

    TÜRK HALK EDEBİYATI ÇALIŞMALARI

    Pertev Naili Boratav, Türk halk edebiyatı ve folkloru araştırmalarının bilimsel temellere oturtmuş bir bilim insanı olarak, her kültürün kaynağında halk kültürünün bulunduğunu kanıtlamaya yönelik çeşitli araştırma ve incelemeler yapmıştır. Yayımlanan ilk yapıtı Köroğlu Destanı’nda (1931) Köroğlu’nun kişiliği çevresinde yaratılan destanların tarihsel olaylarla ilişkilerini ortaya koyan, Halk Hikayeleri ve Halk Hikayeciliği (1946) adlı araştırma kitabında, halk öykülerinin kaynaklarını, oluşumunu ve genel özelliklerini saptayan Boratav, Türk oyunları ve masalları üstünde kendi yöntemini uyguladığı sınıflandırma çalışmaları
    yapmıştır.

    Almanya’da Wolfram Eberhard’le birlikte hazırladığı Türk Masalları Kataloğu’nda (1953), uluslararası araştırmalara da olanak sağlayan 370’ten çok masal tipini ortaya çıkarmıştı. Az Gittik Uz Gittik (1969) adlı derlemesinde yer alan inceleme yazılarında masaldan çağdaş öykü ve romana doğru uzanan evrimi bütün aaçıklığıyla gözler önüne seren Pertev Naili Boratav, ulusal kültürün sağlıklı gelişmesine yaptığı katkılarının yanı sıra, çalışmalarıyla kendini dünya bilim çevrelerine kabul ettirmiş bilim insanlarındandır.

    BAŞLICA YAPITLARI

    Köroğlu Destanı (1931); Folklor ve Edebiyat 1. cilt 1939; 2. cilt 1945

    Beey Börek Hikâyesine Ait Metinler (1939)

    Halk Edebiyatı Dersleri (1942)

    İzahlı Halk Şiiri Antolojisi (1943; H. Vedat Fıratlı’yla birlikte

    Pir Sultan Abdal (1943) Abdülbaki Gölpınarlıyla birlikte

    Halk Hikayeleri ve Halk Hikayeciliği (1946)

    Türk Masalları Kataloğu (1953) Wolfram Eberhard’la birlikte

    Zaman Zaman İçinde (1958) tekerlemeler, masallar

    Le Tekerleme (Tekerleme, 1963)

    Az Gittik Uz Gittik (1969) masal derlemesi, inceleme

    100 Soruda Türk Halk Edebiyatı (1969)

    100 Soruda Türk Folkloru (1978)

    Folklor ve Edebiyat 1. cilt 1982; 2. cilt 1983; (1983 Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü).

    Etiketler:

    CANVASTAR®

    Türkiye'nin En Zengin ve Kaliteli Kanvas Tablo Koleksiyonu

    Siteye Gidin