Antoine Bourdelle (1861 – 1929)
Fransız heykeltraş Antoine Bourdelle 1861’de Montauban’da doğdu. Mobilya ustası olan babasından ağaç yontmayı öğrenen Antoine Bourdelle, 1885’te kazandığı bir bursla, Paris Güzel Sanatlar Akademisi’nde Falguiere ve Dalou’nun atölyelerinde öğrenim gördü. Özellikle 1890’dan 1903 yılına kadar birlikte çalıştığı Rodin’den etkilendi. O tarihte romantizme karşı çıkmaya karar vererek, kendine daha ağır başlı ve sade bir anlatım yolu seçmek amacıyla Rodin’den uzaklaştı.
Eskiçağ Yunan sanatında ve Roman sanatındaki biçimlerin sadelik ve ağırlığında karar kıldı. Bununla birlikte, heykellerinin oylumları son derece karmaşık olarak kaldı ve manevi değerlere düşkünlüğünün etkisiyle, plastik bir anlatımcılığa yöneldi. Ayrıca romantizmden de tam anlamıyla kopamadı (yirmi bir Beethoven başından oluşan dizide bu açıkça görülür).
Öğrencilerine de öğütlediği gibi Bourdelle, “biçimleri bir geometrici gibi” düşünmüş, ama, aynı zamanda da en küçük ayrıntıya bile, bütünün anlatımcılığına katkıda bulunacak anlamlı bir dinamizm kazandırmaya özen göstermiştir. Montauban’daki Şehitler Anıtı’nda yer alan savaşçının, araları açılmış parmakları; Beethoven’in çenesindeki kabarıklık; vb. Bourdelle’in esinindeki başlıca özelliği oluşturan idealizm, sanatçının bir sava ağırlık veren konulara yönelmesine yol açmıştır.
General Alvear Anıtı (Arjantinli kurtaracının çevresinde Zafer, Güç, Belâgat ve Özgürlük gibi alegorilere yer vermiştir). Amerika’ya Selamını yollayan Fransa; Mickiewicz Anıtı; Calais’li Burjuvalar; vb.
Bourdelle, olağanüstü bağdaştırma yeteneğiyle işlediği temaların birer öykünme olmasını, güçlü kişiliği sayesinde engellemeyi başarmış bir sanatçıdır. Alsace Bakiresi (gotik anlayışta); Can Çekişen Kentauros (Eski Yunan sanatı anlayışında); Alvear’in Atlı Heykeli (Rönesans üslubunda) bunun örnekleri arasındadır.
Yaptığı büstlerde (Ingres, Rodin, Anatole France’ın büstleri) kişilerin iç dünyasını derinlemesine yansıtmıştır. Heykelciliğinin yanı sıra resimle de ilgilenen sanatçının, Champs-Elyses tiyatrosuna yaptığı freskler ve alçak kabartmalar, soyutlamaya yönelmek istemediğini açıkça ortaya koyar. Grande-Chaumiere’de öğretmenlik de yapan Bourdelle, çağdaş sanatın öncüleri arasında yer alan birçok sanatçının (özellikle Germaine Richier ve Hajdu) hocası olmuştur.