Hüseyin Rıfat Çeteci (1861 – 1939)
Türk ressam Hüseyin Rıfat Çeteci 1861’de İstanbul, Cihangir’de doğdu. Eskiden çete adı verilen yardımcı donanma amirallerinden Hüseyin Reis soyundandır. Babası Hacı Şerif efendidir. Tophane Feyziye mektebini Şinasi ile birlikte bitirdikten sonra ayrıca özel dersler aldı.
Arapça, Farsça öğrendi ve Edebiyat alanında da yetiştirildi. 15 yaşında Hariciye Mektebi kaleminde memuriyet hayatına girdi.
Çeşitli hizmetlerden sonra Mabeyn Başkatipliği, Sadaret Müsteşarlığı gibi görev yerlerine kadar yükselen Rıfat Çeteci, daha pek küçük yaşlarında resme meraklıydı. Istanbul’da Aivazovski ve Valeri gibi ressamların sergilerinden etkilendi. Özellikle Valeri’nin öğrencisi olmayı arzuladı.
Çok geçmeden Sanayi-i Nefise Mektebi açılınca buraya kaydoldu. Osman Hamdi, Valeri, Mimar Valori ve Oskan efendiden kurulu jüri önünde sınav verdi ve resme olan yatkınlığı nedeniyle doğrudan doğruya 2. sınıfa alındı.
Sanatçı, Valeri’nin çok taktir ettiği, Sanayi-i Nefise Mektebimizin ilk mezunlarındandır. Figür, peyzaj ve natürmort çalışmaları yanı sıra konulu kompozisyonlar da meydana getirmiş, sanat kültürü köklü, realist bir ressamdı. Çok mütevazi olduğu bilinmektedir. Sergi açmaya yanaşmadı ve resim satmaya uğraşmadı. Bazı resimlerini doğrudan dostlarına hediye etti. Fakat çok beğendiği 10 – 15 kadar tablosunu ölümüne kadar kendi özel koleksiyonunda muhafaza etti.
Sanatçının eserlerinden örnekler
Kaynakça;
Türk Plastik sanatçıları Ansiklopedisi, Nüzhet İslimyeli
SANATÇININ ESERLERİNİN KANVAS TABLOLARINI EDİNMEK İÇİN BUTONA TIKLAYIN!