Erdal Alantar (1932 – 2014)
Türk soyut ekspresyonist ressam Erdal Alantar 1932’de İstanbul’da doğdu. 1949-56 yılları arasında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde Halil Dikmen ve Cemal Tollu atölyelerinde öğrenim gördü. Sanatçı Sevinç Alantar ile 1954-55 senesinde akademide tanışıp evlendi. Piyanist Sevinç Alantar Liszt’ i en iyi yorumlayan çok değerli sanatçılarımızdandır. 1958’de İtalya’ya gitti, Floransa Güzel Sanatlar Akademisine girdi. Floransa ve Roma’da fresk üzerine çalışmalar yaptı. 1959’da Paris’e yerleşti.
Birçok uluslararası Bienal ve sergiye katıldı, 1968’de de Ancona Grafik Sanatlar Bienali’nde ikincilik madalyonu, 1970’te Fransa’da Val de Marne birincilik ödülü, 1980’de La Ville de Bayeux ödülü ve 1993’te En İyi Kompozisyon ödülünü aldı. 1972-98 yılları arasında Fransa’da Plastik Sanatlar Öğretmenliği yaptı.
59 yıldır 130’un üzerinde kişisel sergi, grup sergisi ve bienallere katılan sanatçı İstanbul, Ankara, İzmir, Bodrum kentlerinin yanı sıra Fransa, Almanya, Danimarka, Romanya, Kanada, Hindistan gibi ülkelerde sergilere katılmıştır. Yurtdışında sayısız müze ve özel koleksiyonda birçok eseri bulunmaktadır.
Soyut dışavurumculuk akımından etkilenen sanatçı, kendine Michelangelo’ yu örnek aldığını söylemiştir. Eserlerini Mozart, Beethoven, Chopin, Berlioz ve Wagner eşliğinde çalıştı. Eylem resminin (action – painting) etkisinde gelişen büyük boyutlu yapıtları güçlü bir enerji ve müziğin görsel yansımalarını taşır.
Osmanlı tuğralarının ve hat sanatının kaligrafik ritminden yola çıkarak iç devinimi andıran kıvrımlı renk kuşaklarını, barok etkili sarmaları ve haraketli bulut kümelerini soyut dışavurumculuk ilkeleri doğrultusunda tuvale aktardı. Tuval üzerine yağlı boya tekniğindeki resimlerinde siyah zemin ağırlıklı olarak kırmızıdan maviye, yeşile, mora ve daha bir çok ayrı rengin tonlarını tek bir fırçada toplamayı başarmıştır.