Felix Ziem (1821 – 1911)
Fransız asıllı barbizon ekolü ve oryantalist ressam Felix Ziem 1821’de Beaune’de doğdu. Dijon’daki Ecole des Beaux Arts’da mimarlık eğitimi aldı. 1838 yılında Okulun mimarlık yarışmasında birinci oldu ve bir süre mimar olarak çalıştı.
Aynı zamanda resim çalışmaları yapan sanatçı 1841,de Nice’e yerleşerek aristokrat çevreden kişilere resim dersleri verdi. 1842’de İtalya’ya, 1843’de Rusya’ya, 1845 yılında Venedik’e gitti. 1847’de ilk kez İstanbul’a geldi.
İlk önemli Doğu gezisine 1856 yılında çıkan Ziem, bu seyahati sırasında İstanbul’da bir buçuk ay kalarak kenti yansıtan pek çok desen yaptı ve ilk büyük boyutlu İstanbul resimleri 1857 yılında Paris Salonu’nda sergilendi. Oryantalist bir tutumla, canlı ve parlak renklerle betimlediği İstanbul manzaraları, çoğunlukla bir günlük yaşam sahnesine eşlik eder.
Resimlerinde ağırlıkla, anıtsal camilerin hakim olduğu İstanbul silueti önünde, limanda yelkenliler ve bir kayık içinde kürek çeken kayıkçılar konularını betimlenmiştir. 1860’tan itibaren kışları Montmartre’da, yazları Nice’te geçiren Ziem’in ünü çok arttı ve geleceğin Büyük Britanya Kraliçesi olacak Prenses Viktorya’ya resim öğretmeni olarak görevlendirildi.
1910’da koleksiyoner Alfred Couchard’ın mirasen bağışı sonucu bazı tabloları Louvre Müzesi’ne giren sanatçı, böylece sağ iken eserleri Louvre’a kabul edilen ilk ressam oldu.
SANATÇININ ESERLERİNİ GÖREBİLECEĞİNİZ GALERİ SAYFASI
Felix Ziem tablo indexi
İstanbul’a Bakış, Boyut: 69 x 113 cm,, Yer: Pera Müzesi Istanbul.
Boğaz ve İstanbul’a Bakış, Teknik: Tuval üzeri yağlı boya.
Konaklayan Kervan, Teknik: Tuval üzeri yağlı boya.
Haliç Manzarası, Teknik: Tuval üzeri yağlı boya.
Boğaz Manzarası, Teknik: Tuval üzeri yağlı boya.
Venedik Manzarası, Teknik: Tuval üzeri yağlı boya.
Boğaziçi, Tarih: 1856,, Teknik: Tuval üzeri yağlı boya.
Mesire Yeri, Tarih: 1856,, Teknik: Tuval üzeri yağlı boya.