Raphael Atina Okulu
Tarih: 1509 – 1511
Boyut: 500 x 770 cm
Teknik: Fresk
Yer: Stanza della Segnatura Vatikan
Atina Okulu, Raphael’in en iyi bilinen eserlerinden biri olarak kabul edilir ve “Raphael’in başyapıtı ve Rönesans’ın klasik ruhunun mükemmel bir örneği” olarak tanımlanır.
Tablo, özellikle Rönesans döneminin tanımlayıcı bir özelliği olan doğru perspektif projeksiyonunu içeriyor. Resmin, Antik Yunan felsefesinin ve kültürünün Avrupa’da yeniden doğuşu gibi temaları, Leonardo’nun tiyatro, mühendislik, optik, geometri, fizyoloji, anatomi, tarih, mimari ve sanat alanlarındaki bireysel uğraşlarından ilham almıştır.
Atina Okulu, Stanza’nın duvarlarında farklı bilgi dallarını tasvir eden dört ana fresk grubundan biridir. Resmin konusu aslında felsefe ya da en azından antik Yunan felsefesidir. Platon ve Aristoteles sahnenin merkezi figürleri gibi görünüyor. Bununla birlikte, filozofların çoğu ilk nedenlerin bilgisini araştırmışlardır. Birçoğu Platon ve Aristoteles’ten önce yaşamıştı ve neredeyse üçte biri Atinalıydı. Eser Roma mimari unsurlarını içermektedir. Ancak merkezinde Platon ve Aristoteles’in yer aldığı genel yarım daire şeklindeki düzenleme Pisagor’un monadını ima ediyor olabilir.
Yorumcular, tabloda hemen hemen her büyük antik Yunan filozofunun bulunabileceğini öne sürmüşlerdir. Ancak Raphael olası benzerlikler dışında hiçbir isim vermediğinden ve tabloyu açıklayan hiçbir çağdaş belge bulunmadığından, hangilerinin tasvir edildiğinin belirlenmesi spekülatiftir. Sorunu daha da karmaşıklaştıran Raphael, geleneksel görsel türleri olmayan çeşitli figürlere gönderme yapacak bir ikonografi sistemi icat etmek zorunda kaldı. Örneğin Sokrates figürü Klasik büstlerden hemen tanınırken, Epikuros olduğu iddia edilen figürlerden biri onun standart tasvirinden çok uzaktır.
Figürler
Platon ve Aristoteles’in retorik jestlerinin (gökyüzünü ve yeryüzünü) bir nevi işaret etmesi, halk arasında muhtemel olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte, Raphael’in eline verdiği kitap olan Platon’un Timaeus’u, bin yıldan fazla bir süre boyunca matematik bilimlerine yön veren Dünya da dahil olmak üzere uzay, zaman ve değişimin karmaşık bir şekilde ele alınışıydı. Aristoteles dört element teorisiyle Dünya üzerindeki tüm değişimlerin göklerin hareketlerinden kaynaklandığını savunuyordu. Tabloda Aristoteles, matematik bilimine indirgenebileceğini inkar ettiği Etik’i taşıyor. Genç Raphael’in antik felsefe hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğu, Bramante gibi insanlardan ne tür rehberlik almış olabileceği ve sponsoru Papa II. Julius tarafından ayrıntılı bir programın dikte edilip edilmediği kesin değildir.
Freskin merkezinde, mimarisinin merkezi ufuk noktasında tartışmasız iki kişi yer alıyor. Solda Platon ve sağda öğrencisi Aristoteles. Her iki figür de kitaplarının çağdaş ciltli kopyalarını sol ellerinde tutarken, sağ elleriyle işaret ediyor. Platon Timaeus’u, Aristoteles ise Nikomakhos’a Etik’i savunur. Platon yaşlı, gri ve yalınayak olarak tasvir edilmiştir. Buna karşılık, Aristoteles ondan biraz ileride, olgun bir erkekliğe sahip, sandaletler ve altın işlemeli elbiseler giyiyor ve etraflarındaki gençler ona bakıyor gibi görünüyor. Ek olarak, bu iki merkezi figür farklı hareket ediyor. Platon dikey olarak, resim düzlemi boyunca yukarı doğru, yukarıdaki tonozun içine doğru; Aristoteles yatay düzlemde, resim düzlemine dik açılarda yer alıyor ve izleyicilere doğru bir alan akışı başlatıyor.
Platon’a göre Formlar Teorisi’ne ve Aristoteles’e göre somut ayrıntılara yapılan vurguya göre jestlerinin felsefelerinin merkezi yönlerini gösterdiği yaygın olarak düşünülür. Pek çok kişi tabloyu iki felsefi okulun farklılığını gösterecek şekilde yorumluyor. Platon zamansızlık duygusunu savunurken, Aristoteles yaşamın fizikselliğine ve şimdiki alemine bakar.
Resim Tuvali Üzerine Baskı
Çalışmalar, birinci sınıf derinlikli ahşap şasiye gerili asmaya hazır veya rulo halinde sunulmaktadır. Kenarlar, tablo içinden editörümüzün seçtiği bir renk ile kaplanmaktadır. Böylece çerçeveye ihtiyaç olmaksızın nitelikli bir sunum imkanı sağlanmaktadır.
BOYUT VE FİYAT SEÇENEKLERİNİ İNCELE VE CANVASTAR’DAN SİPARİŞ VER
Baskılarımız % 100 pamuklu ve özel hazırlanmış resim tuvali üzerine, orijinal mürekkep ile hazırlanmaktadır. Eserlerin görsel kaliteleri tek tek editörümüz tarafından incelenmekte ve sadece, uygun olanlar portföye alınmaktadır. Temizlik aşamasında deterjan, değişik kimyasallar ve ıslak bez kullanımı tabloya zarar verecektir. Temizlikte yumuşak bir fırça kullanımı tavsiye edilmektedir.