Berthe Morisot (1841 – 1895)
Fransız Empresyonist ressam Berthe Morisot 1841’de Bourges’de doğdu. Aile, Morisot bir çocukken 1852’de Paris’e taşındı. Burjuva ailelerin kızlarının sanat eğitimi alması olağand. Bu nedenle Berthe ve kız kardeşleri Yves ve Edma, Geoffroy-Alphonse Chocarne ve Joseph Guichard tarafından özel olarak eğitildi.
Sanat öğrencileri olarak Berthe ve Edma, Edma’nın evlenip Cherbourg’a taşındığı 1869’a kadar birlikte çalıştılar. Kız kardeşler arasındaki mektuplar, Berthe’nin aralarındaki mesafeye duyduğu pişmanlığın ve Edma’nın resimden çekilmesinin altını çizdiği sevgi dolu bir ilişkiyi gösterir. Edma, Berthe’nin devam eden çalışmalarını yürekten destekledi ve aileleri her zaman yakın kaldı.
Morisot, Manet ve Monet gibi diğer sanatçılarla tanıştı ve arkadaş oldu. 1861’de Barbizon okulunun en önemli manzara ressamı Jean-Baptiste-Camille Corot ile tanıştı. Corot’nun etkisi altında plein air (dış mekan) çalışma yöntemini benimsedi. Kadın bir sanatçı olduğu için, Morisot’un resimleri, erkek eleştirmenler tarafından zarafetleri ve hafiflikleri nedeniyle genellikle “kadınsı cazibe” ile dolu olarak etiketlendi. 1890’da Morisot, bir sanatçı olarak ciddiye alınma mücadelesi hakkında not defterine şunları yazdı: “Bir kadına eşit olarak davranan bir erkek olduğunu sanmıyorum ve tüm istediğim buydu, çünkü biliyorum. Ben de onlar kadar değerliyim.”
Tekniği Hakkında
Hafif fırça darbeleri, tekniğini tanımlamak için genellikle “efleurer” (hafifçe dokunmak, fırçalamak) fiilini kullanan eleştirmenlere yol açtı. Morisot, hayatının ilk yıllarında, diğer İzlenimciler gibi açık havada gerçekleri gözlemde aramak için resim yaptı. 1880 civarında – Manet ve Eva Gonzalès’in de o sırada denediği bir teknik olan astarsız tuvaller üzerinde resim yapmaya başladı. 1888-89’da, fırça darbeleri kısa, hızlı vuruşlardan biçimi tanımlayan uzun, kıvrımlı vuruşlara dönüştü. Resimlerinin dış kenarları genellikle tamamlanmadan bıraktı. Bu da tuvalin kendini göstermesine ve kendiliğindenlik hissini artırmasına izin verdi. 1885’ten sonra, yağlı boya tablolarına başlamadan önce çoğunlukla ön çizimler yaptı. Aynı zamanda yağlı boya, suluboya ve pastelde çalıştı ve çeşitli çizim araçlarını kullanarak eskiz yaptı. Morisot’un çalışmaları hemen hemen her zaman küçük ölçeklidir.
Morisot, renk kullanımıyla bir boşluk ve derinlik hissi yaratır. Renk paleti biraz sınırlı olmasına rağmen, empresyonist arkadaşları onu “virtüöz bir renkçi” olarak görüyorlardı. İster saf beyaz olarak kullanılsın ister diğer renklerle karıştırılsın, şeffaflık duygusu yaratmak için genellikle beyazı geniş çapta kullandı.
SANATÇININ ESERLERİNİ GÖREBİLECEĞİNİZ GALERİ SAYFASI
Eser Örnekleri