Walter Langley (1852 – 1922)
Newlyn Okulu’nun kurucusu İngiliz ressam Walter Langley Birmingham’da doğdu. Babası kalfalık terziydi. 15 yaşında bir litografın yanına çırak olarak alındı. 21 yaşında South Kensington’da burs kazandı ve orada iki yıl tasarım eğitimi aldı. Bazen son derece süslü Rönesans tarzında eserler çalıştı. Altın ve gümüş kullanmayı öğrendi. Daha sonra Birmingham’a döndü ve tam zamanlı olarak resim yapmaya başladı. 1881’de Royal Birmingham Society of Artists (RBSA) Associate’e seçildi. Aynı yıl Bay Thrupp (Birmingham fotoğrafçısı) tarafından bir yıllık çalışması için 500 sterlin teklif edildi. Bu parayla ailesiyle birlikte Newlyn’e taşındı ve burada ilk yerleşen sanatçılardan biri oldu ve balıkçı topluluğunun hayatını resmetmeye başladı.
Dönemi gereği politik olarak sol kanattan olan sanatçı, işçi sınıfı figürlerinin, özellikle balıkçılar ve ailelerinin sosyal gerçekçi tasvirleriyle dikkat çekti. Radikal bir sosyalist politikacı olan Charles Bradlaugh’un destekçisiydi. Kendi işçi sınıfı geçmişi, köylülerle ve katlandıkları zorluklarla özdeşleşmesini sağladı. Resimlerinin çoğu, aralarında yaşadığı işçi sınıfı balıkçı halkına olan bu sempatiyi yansıtmaktadır.
En iyi bilinen eserlerden biri, Charles Kingsley’in The Three Fishers (1851) şiirine dayanan For Men Must Work and Women Must Weep adlı suluboyasıdır. Bir diğeri ise Gelgit Arası tablosudur (1901; Warrington Müzesi ve Sanat Galerisi).
Newlyn sanatçı kolonisi Newlyn Okulu’na ilk yerleşenlerden biri olmasına rağmen, Langley, kısmen işçi sınıfı kökenleri nedeniyle ve kısmen de 1892’ye kadar daha prestijli bir sanat ortamından ziyade büyük ölçüde suluboya resim yaptığı için, başlangıçta artan şöhretinden çok az yararlandı. Litografi konusundaki erken eğitimi, resimlerine teknik becerilerini gösteren bir detay ve doku kazandı.
Eserlerini Birleşik Krallık’ta ve yurtdışında geniş çapta sergilemeye devam etti. Daha sonra kariyerinde itibarı arttı. Langley’nin resimlerinden biri Leo Tolstoy tarafından Sanat Nedir? adlı kitabında “güzel ve gerçek bir sanat eseri” olarak seçildi.
SANATÇININ ESERLERİNİ GÖREBİLECEĞİNİZ GALERİ SAYFASI
Eser Örnekleri