Frantisek Kupka (1871 – 1957)
Çek soyut ekspresyonist ve orphist Frantisek Kupka 1871’de Opocno’da (Avusturya-Macaristan) doğdu. 1889 – 1892 arasında, Prag Güzel Sanatlar Akademisi’nde okudu. Bu dönemde tarihsel ve vatansever temalı tablolar yaptı. Daha sonra simgesel ve alegorik konularda yoğunlaştığı Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’ne kaydoldu. Burada ressam ve sosyal reformcu Karl Wilhelm Diefenbach’ın (1851 – 1913) yaşam tarzından etkilendi.
1894 yılında Viyana Kunstverein’da sergi açtı. Bu dönemde doğu felsefesi ile ilgilendi. 1894 baharında Paris ‘e yerleşti. Orada kısa bir süre için Académie Julian’a katıldı ve sonra Jean-Pierre Laurens ile École des Beaux-Arts’da okudu.
Birinci Dünya Savaşı’nda gönüllü olarak görev yapan Kupka’yı, Blaise Cendrars “Gururlu, sakin ama güçlü bir asker ” olarak tanımlar. Öncelikle kitap ve poster illüstratörü olarak çalıştı. İlk Paris yıllarında, gazete ve dergilerdeki neşeli çizimleri ile tanındı. 1906 yılında Paris’in bir banliyösü olan Puteaux ‘a yerleşti ve aynı yıl salon d ‘Automne ‘de ilk kez eserlerini sergiledi.
1909 yılında Le Figaro’da yayınlanan ilk futurist manifestodan derinden etkilendi. Çalışmaları, hareket, renk, müzik ve resim (orizizm) arasındaki ilişkilerini yansıtarak, 1910-11 civarında giderek daha soyut oldu. 1911 yılında Puteaux Group toplantısına katıldı. 1912 yılında Amorpha eserini sergiledi. 1919 ve 1938 arasında iyi arkadaşı ve sanat koleksiyoncusu Jindřich Waldes tarafından desteklendi.
1931 yılında Kreativ Soyutlama’cıların kurucu üyesi oldu. 1936 yılında eserleri, New York’ta Modern Sanat Müzesi’nde açılan kübizm ve soyut sanat sergisine katıldı. Aynı dönemde başka bir çek ressam olan Alphonse Mucha ile Paris’te Jeu de Paume’de önemli bir sergi düzenledi. 1946 yılında Prag’daki Galerie Mánes’de çalışmalarından oluşan bir retrospektif sergisi gerçekleştirdi. Aynı yıl Kupka, onun eserlerini ölümüne kadar düzenli olarak sergilemeye devam eden Salon des Réalités Nouvelles’deki sergiye katıldı. 1950’lerin başlarında şöhreti artan sanatçı New York ‘ta birkaç kişisel sergi daha düzenledi.
SANATÇININ ESERLERİNİ GÖREBİLECEĞİNİZ GALERİ SAYFASI
Eser Örnekleri