Adil Doğançay
Türk Empresyonist Ressam Adil Doğançay 1900 yılında İstanbul’da doğmuştur.
Babası Tüccar Ali Bey’dir. Eyüp Rüştiyesi’nde okurken Şerif Renkgörür’den, Harita Mühendislik Mektebi’nde okurken Diyarbakırlı Tahsin Bey‘den ders alan Doğançay, 1920 yılında bu mektebi bitirmiş ve İstiklal Savaşı’na katılmıştır. Meslek hayatı boyunca asla sanattan kopmayan sanatçı, çoğu zaman tabiattan çalışmıştır.
Önceleri detaya inerek realist çalışan sanatçı, bu ilk eserleriyle dikkat çekmiştir. Daha sonraları empresyonist bir anlayışa yönelmiştir.
Bir ara Amerika’ya da giden sanatçı, oradaki sanat akımlarını yakından izlemiş ve Amerika’daki çalışmalarının büyük bir kısmını burada bırakmıştır. Devlet Resim Heykel sergilerine, Asker Ressamlar Sanat Derneği sergilerine ve daha bir çok karma sergilere eserler veren ressam 1990 yılında vefat etmiştir.
Bir çok özel ve resmi koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.
SANATÇININ ESERLERİNİ GÖREBİLECEĞİNİZ GALERİ SAYFASI
Adil Doğançay tablo indexi
Boğaz Manzarası, Teknik: Tuval üzeri yağlı boya
Değirmendere, Teknik: Tuval üzeri yağlı boya, Orijinal Boyut: 18 x 25 cm
Peyzaj, Tarih: 1954, Teknik: Tuval üzeri yağlı boya, Orijinal Boyut: 40 x 50 cm
Sahilde Tekneler, Tarih: 1957, Teknik: Tuval üzeri yağlı boya, Orijinal Boyut: 17 x 29 cm
Sanatçının eserlerinin resim tuvali üzerine baskısını edinme imkanı
Kanvas baskı olarak hazırlanan çalışmalar, 3 cm derinlikli ahşap şasiye gerili ve asmaya hazır halde sunulmaktadır.
100 cm’yi aşan boyutlarda 4 cm derinlikli ahşap şasi kullanılmaktadır.
Kenarlar, tablo içinden editörümüzün seçtiği bir renk ile kaplanmakta, böylece çerçeveye ihtiyaç olmaksızın nitelikli bir sunum imkanı sağlanmaktadır.
Baskılarımız % 100 pamuklu ve pvc’den arındırılmış özel hazırlanmış resim tuvali üzerine, orijinal mürekkep ile hazırlanmaktadır. Eserlerin görsel kaliteleri tek tek editörümüz tarafından incelenmekte ve sadece, uygun olanlar portföye alınmaktadır.
Baskı ve kuruma işlemi bittikten sonra özel bir koruma katmanı sürülerek tablonun dış etkilere karşı dayanıklı olması sağlanmaktadır. Ancak, temizlik aşamasında deterjan, değişik kimyasallar ve ıslak bez kullanımı tabloya zarar verebilir. Temizlikte yumuşak bir fırça kullanımı tavsiye edilmektedir.