İçeriğe geç
ana sayfa » ÜNLÜ RESSAMLAR LİSTESİ » Soyadı D » Decamps, Alexandre Gabriel » Alexandre Gabriel Decamps hayatı ve eserleri

Alexandre Gabriel Decamps hayatı ve eserleri

    Alexandre Gabriel Decamps

    Alexandre Gabriel Decamps (1803 – 1860)

    Fransız oryantalist ressam Alexandre Gabriel Decamps 1803’te Paris’te doğdu. Gençliğinde doğu ülkelerine seyahat etti. Bu seyahatlerindeki sahneleri eleştirmenleri şaşırtacak kadar cesaret ve sadakatle resimledi. Doğu’da bir yıldan biraz fazla zaman harcadı. Uzun kariyeri boyunca oraya asla geri dönmemiş olmasına rağmen, resimlerinde büyük bir etkisi oldu ve onu Delacroix kadar ünlü yaptı.

    1828 Şubat’ında İzmir’e geldi ve doğaçlama bir stüdyo kurdu. Burada kalem veya suluboya eskizlerin alışılmış yardımı olmadan, gün boyunca gözlemlediği izlenimlerini yaptı. 1829’da Paris’e döndüğünde, Decamps bir litograf albümü yayınladı. 1831 Salon Sergisi’ne yedi tablo ile katıldı ve ön plana çıktı.

    Resimlerinin birçoğu Türk askerlerine aittir. Bazı eserleri okuyan veya oyun oynayan küçük çocukların canlı sahneleriyken, diğerleri sıkışık dükkanlardaki tüccarları ve kasapları betimler. Önceleri, koyu kahverengi veya siyah gölgelerden Rembrandt tarzında oluşturduğu parlak ışık olan, ayırt edici özelliği olacak ağır impasto tekniğini geliştirdi. Konu ve teknik değil madde ve teknik ilk sırada yer aldı. Bu nedenle Decamps ondokuzuncu yüzyılın resminin gelişimi için gerçek bir öneme sahiptir, zira boyanın dokusunun Diaz de la Pena’ya tanıtılması ve Monticelli, Cezanne ve Van Gogh‘a iletilmesi onunla olmuştur.

    Son derece zengin bir İngiliz münzevi olan Sir Richard Wallace (şimdi Londra’daki Wallace Koleksiyonu) servetini büyük bir sanat koleksiyonunu toplamak için harcadı ve Decamp’ın resimlerine muazzam fiyatlar ödendi.

    1855 Evrensel Sergisinde, farklı temalara adanmış eserleriyle altmış veya daha fazla eseri ile bir başka önemli başarı elde etti. Kısa bir süre sonra sağlığı bozuldu ve Fontainebleau ormanına çekilerek son yıllarını önceki kompozisyonlarını tekrarlayarak geçirdi. Bu geç dönem eserlerin çoğu 1871’deki Paris Kuşatması sırasında tahrip edildi ve kayboldu.


    SANATÇININ ESERLERİNİ GÖREBİLECEĞİNİZ GALERİ SAYFASI


    tablo indexi

    Türk Kahvehanesinde, Tarih: 1833, Teknik: Tuval üzeri yağlı boya, Boyut: 1,27 x 1,6 cm, Yer: Phillips Collection Washington D.C.

    Türk Devriyesi, Tarih: 1887, Teknik: Tuval üzeri yağlı boya, Boyut: 74.3 x 92.4 cm, Yer: Metropolitan Museum of Art New York.


     

    CANVASTAR®

    Türkiye'nin En Zengin ve Kaliteli Kanvas Tablo Koleksiyonu

    Siteye Gidin