Vlaho Bukovac (1855 – 1922)
Hırvat Ressam Vlaho Bukovac 1855’te Dubrovnik’te doğdu.
1866’da amcasının Amerika’ya göç etmesi nedeniyle 1870’li yıllarını Peru ve San Fransisco’da geçirdi. Burada resmin oto didaktiği üzerine çalıştı ve eğitim aldı. 1877’de Medo Pucic ve Josip Juraj Strossmayer’in desteğiyle Paris’e gitti. Burada Alexandre Cabanel ile çalıştı ve ilk defa ‘Haremde Türk Kadını’ isimli tablosuna imza attı.
1880’li yıllarda Sırp kralların himayesinde Belgrad ve Dalmaçya’daki mekanlarda çalışmalarını sürdürdü. 1893’te Zagreb’e gelen sanatçı diğer sanatçılarla süren çatışmalardan yılarak 1902’de Viyana’ya geçti. 1903’te Prag Güzel Sanatlar Akademisi’nden aldığı öğretim üyeliği teklifi üzerine Prag’a gitti. Burada başta Emil Filla, Bohumil Kubista ve Bedrich Feigl olmak üzere birçok sanat öğrencisinin gelişimine katkıda bulundu. Bazı portre çalışmaları için bir kaç kez İngiltere’ye seyahat etti.
1905’te Sırbistan Kraliyet Akademisi üyeliğine kabul edildi. 1918’de Versailles Konferansı’nın teknik delegasyonunda görev üstlenen sanatçı aynı zamanda Yugoslav Bilim ve Sanat Akademisi’nin onur üyesi oldu.
Çalışmalarında genel olarak kendi iç dürtülerini izledi. 1870’lerde Paris’te modernizm odaklı marjinal galerilerde toplanmaya devam eden empresyonist sanatçıların serbest ifadesini tercih etti. Modern prensipleri kabul eden Bukovac, fırçasının serbest vuruşlarını, işaretçi tekniği ile kullanarak serbest resimler çizdi.
SANATÇININ ESERLERİNİ GÖREBİLECEĞİNİZ GALERİ SAYFASI
Vlaho Bukovac tablo indexi
Genç Nü, Teknik: Tuval üzeri yağlıboya
Yarı Nü, Tarih 1922, Teknik: Tuval üzeri yağlıboya, Orijinal Boyut: 63 x 52 cm