Cornelis de Bruijn (1652 – 1727)
Hollandalı Ressam Cornelis de Bruijn 1652’de Hague’de doğdu. Resim eğitimini Theodor van den Schueri’den almış, daha sonra Roma’ya giderek sanatını geliştirmiştir. 1678 yılında çıktığı Doğu gezisi sırasında deniz yoluyla önce Ege Adaları’na ve İzmir’e gitmiş, buralarda çok sayıda resim yapmıştır.
Daha sonra kara yoluyla İstanbul’a gelmiş ve bir yılı aşkın bir süre burada kalmıştır. 1703 Nisan ayı sonlarında da Brujin, adı Jacob Daviedof olarak kaydedilmiş olan bir Ermeni tüccarı ile birlikte Isfahan’dan Moskova’ya gitti. Moskova Nehri, Oka ve Volga’ya doğru yelken açtı ve sonunda Astrakhan’a ulaştı. Bu bölgelerde çok miktarda desen üretti.
Büyük İskender tarafından tahrip edilmiş bir şehir olan Persepolis’in çizimleri bir sansasyona neden oldu. Amsterdam’ın Belediye Başkanı Nicolaes Witsen ve Royal Society üyesi onun çizimlerini edinmek istediler.
Bu süre içinde yaptığı İstanbul panoraması, Sarayburnu ve Galata görünümlerinden oluşan desenleri 1698 ve 1700 yıllarında basılmış, kitabın büyük bir ilgi görmesi üzerine 1714 yılında Fransızca baskısı da yapılmıştır.
Sanatçının haritacı anlayışıyla yaptığı İstanbul görünümleri döneminin önemli görsel belgeleridir. Corneille le Bruijn’nin Voyage au Levant adlı eserinde yer alan gravür, geniş bir bakış açısıyla Üsküdar tarafından bakılarak yapılmıştır. Şematik bir anlatıma sahip olan resimde, önemli mimari anıtlarıyla Sarayburnu, Haliç ve Galata betimlenmiştir.