
Pieter Bruegel (1525 – 1569)
Hollandalı Rönesans Ressamı Pieter Bruegel ile ilgili doğum yer ve tarih bilgileri yeterli değildir. S Hertogenbosch’ta yetiştiği ve Jheronimus Bosch’un yapıtlarından etkilendiği sanılan Pieter Bruegel, ilk resim bilgilerini Anvers’te Pieter Coecke’dan öğrendi, daha sonra Coecke‘nin kızıyla evlendi ve 1551’de usta olarak loncaya kabul edildi. İtalya’ya gitti (1552-1553) ve bu ülkeden desenlerle döndü.
Anvers’a geldiğinde gravür desenleri çizdi. 1563’te Brüksele yerleşti. Tarihi bilinen resimleri 1557 ile 1568 arasında yapılmıştır. Bunların en eskileri özellikle de, Asi meleklerin düşüşü (Brüksel Müzesi), Bosch’un fantastik buluşlarını anımsatır. Bu döneme ait diğer resimlerdeyse, Bruegel, folklordan, flaman özdeyişlerinden ve kır yaşamından esinlendi.
’Aylar’ yada ‘Mevsimler’ adlı şaşırtıcı güzellikteki dizi –Karda avcılar (Viyana), Hasat ( New York ), ekinlerin biçilişi (Prag) – Bruegel’in manzara ressamlığındaki dehasını, hem ayrıntılardaki titizliğini, hemde büyük ve derinlikli panaromalar çizmekteki ustalığını ortaya koyar. Ancak bu ustalık, Körler (Napoli müzesi) ve dilenciler (Louvre) adlı tablolarda görüldüğü gibi, Bruegel’in yaşamın trajik yanını acı bir biçimde duyuran bakışıyla kaynaşmıştır.
Düğün yemeği ve köylülerin dansı (Viyana) adlı tablolarda, figürler canlı görünümleriyle dikkat çeker. Konusunu İncil’den alan Beytüllahim sayımı (Brüksel) adlı tablodaysa Bruegel, tam anlamıyla Brabant yöresini anımsatan bir çerçeve kullandı. Sanatı çoğu kez halkın yaşamından etkilenmiş ve zaman zaman mizahi bir özellik taşımış olsada, Bruegel Rönesans’ın Flandrede’ki habercisi, hümanistlerin dengi ve dostuydu.
‘İnsanın özünü’ yansıtmayı amaçlayan İtalyan anlayışına, insana çoğu kez düşman olan yada kayıtsız kalan bir evrenin parçası olarak düşündüğü somut insanı yansıtmayı amaçlayan anlayışı yeğledi. Bu gün baba Bruegel’e ait olduğu kesin olarak bilinen, 14’ü Viyanada olmak üzere 45 kadar yapıt bulunmaktadır.
Sanat Anlayışı
Pieter Bruegel, geleneksel dini resimlerden uzaklaşarak günlük yaşam sahneleri ve toplumsal eleştiriler içeren eserler üretmiştir. Sanatında şu özellikler öne çıkar:
Köylü Hayatının Realist Tasviri: Günlük hayatı, köylülerin eğlencelerini, çalışmasını ve festivallerini detaylı bir şekilde ele almıştır. Bu nedenle “Köylü Bruegel” olarak da anılır.
Manzara ve Doğa Betimlemeleri: Özellikle kış manzaraları ve kırsal alanları büyük bir özenle resmetmiştir.
Alegorik ve Sembolizm Dolu Kompozisyonlar: Eserlerinde genellikle ahlaki ve toplumsal mesajlar gizlidir.
Dini Temaları Günlük Hayata Uyarlama: Dini sahneleri, alışılmışın dışında sıradan insanların dünyasına taşımıştır.
Kompozisyonda Yoğun Figür Kullanımı: Resimlerinde yüzlerce figürün yer aldığı büyük kompozisyonlar kullanmıştır.
Sosyal Eleştiri ve Mizah: Dönemin politik ve dini olaylarını, ince bir mizah ve eleştirel bakış açısıyla resmetmiştir.
Bruegel, Flaman Barok sanatına giden yolda büyük bir ilham kaynağı olmuştur. Peter Paul Rubens, Rembrandt ve 17. yüzyıl Hollanda ressamları, onun tarzından etkilenmiştir. Ayrıca oğulları Pieter Brueghel the Younger ve Jan Brueghel, onun sanatını sürdürmüştür. Bugün eserleri, Viyana Sanat Tarihi Müzesi, Prado Müzesi ve Louvre gibi önemli sanat galerilerinde sergilenmektedir.
SANATÇININ ESERLERİNİ GÖREBİLECEĞİNİZ GALERİ SAYFASI
Sanatçının Eserlerinden Oluşan Video