Sandro Botticelli (1445 – 1510)
İtalyan Rönesans Ressamı Sandro Botticelli 1445’de Floransa’da doğdu. Önceleri 1464’ten itibaren öğretmeni olan Fra Filippo Lippi’ye özendiyse de ilk yapıtlarında Verrocchio ve Pollaiolo’nun etkileri de görülür. 1481 de Papa Sixtus 4 tarafından, Roselli, Ghirlandaio ve Perugine ile birlikte, Sistina Capellasının süslemelerinde çalışmak üzere Roma’ya çağırıldı. Orada büyük bir ayrıntı zenginliğiyle, Musa’nın yaşamından sahneleri canlandıran üç fresk ile İsa’nın iğvası’nı yaptı. Ama neredeyse bütün sanat yaşamı Floransa’da geçti.
Bu kentte Mediciler için, hümanizmasını şiirli alegorilerle ortaya koyan, konusunu mitolojiden alan bir dizi tablo yaptı. Bu arada, kiliseler dinsel dernekler yada özel kişiler için çok sayıda tablo siparişi aldı. (Meryem’in taç giymesi, 1488, Uffizi).
Botticelli çoğu zaman büyük madalyonlar (tondi) içine yerleştirdiği, zarif ve özgün kompozisyonlar yaratmasına fırsat veren Madonnalar yaptı. (Şamdanlı Madonna, Berlin; Magnifat Madonna’sı, 1485, Uffizi; Narlı Madonna, 1487; Uffizi).
Son yapıtlarında daha sert bir anlatımcılık çabası ve yer yer Floransa’da Savonarola’nın vaazlarıyla yaratılan ahlak bunalımının etkileri sezilir. Ayrıca figürlerdeki yoğun anlatım gücü ve çizgilerdeki kesinlikle dikkati çeken desenleri ile İlahi komedya’yı resimledi. Rönesans resim sanatının gelişmesinde Botticelli’nin büyük payı vardır. Kendisini deliliğin sınırlarına kadar sürükleyen kaygısı, sanatına hırçın, yoğun ve ince bir yön verdi, uç uca ve coşkulu figürler çizmesine yol açtı.
Sandro Botticelli böylece gerçekçi resme hareket anlayışını getirmiş oluyordu. Öte yandan, hastalık derecesine varan zerafet duygusu, yapıtlarına, kendine özgü şiir dolu bir hava verir. Seçtiği konular ve renklerindeki uyumla, doğayı yansıtmaktan çok, kendi duyuş tarzını gerçekleştirmeye çalıştı. Botticelli bu bakımdan Rönesans’ın ilk bölümünü kapayarak, sanatta bireyciliğin zaferini haber verir.
SANATÇININ ESERLERİNİ GÖREBİLECEĞİNİZ GALERİ SAYFALARI
Sanatçının Tablolarından oluşan Video