İsmail Hakkı Altunbezer (1873 – 1946)
Türk Hattat ve Ressam İsmail Hakkı Altunbezer 1873’de doğdu. Babasından Sülüs ve nesih hat stillerini öğrendi. Tuğra çekme, divani, celi, divani ve celi hatları Sami Efendi ile meşk etti. Sanayi-i Nefise Mektebi’ni resim bölümünden birincilikle mezun oldu. Tezhib sanatı ile de ilgilendi ve kendi yazılarını tezhipledi.
Bu özelliğinden ötürü Altunbezer soyadını aldı. Divan-ı Humayun’dan çıkan ferman, berat ve menşur gibi resmi belgelerdeki tuğraları çeken tuğrakeş İsmail Hakkı Altunbezer, bu belgelerin divani ve celi divani yazılarını da yazmıştır.
Çeşitli mekteplerde rik’a, 1915 yılında açılan Medresetü’l-Hattatin’de tuğra ve celi sülüs dersleri veren Altunbezer, 1928 harf devriminden sonra Şark Tezyini Sanatlar Mektebi’nde. 1936’dan itibaren de Güzel Sanatlar Akademisi’nde tezhip dersleri verdi.
Nâdir rastlanan bir fırça ve kalem hakimiyetine sahip olduğu için bu yeni mesleğinde de kolaylıkla eserler verdi. Ancak üslûbu itibariyle klasik yolun dışında kaldığından haklı olarak tenkide uğradı. 1945’te hastalığı dolayısıyla akademideki görevinden ayrıldı, bir müddet sonra da vefat etti (19 Temmuz 1946).
İsmail Hakkı Bey aynı zamanda devrinin meşhur gül yetiştiricilerinden biri idi. Sanat hayatının en olgun devrini, eser vereceği yerde ne yazık ki geçim kaygısı yüzünden mahkemelerde bilirkişilikle tüketmeye mecbur kalmıştır.