öykü
istanbul sanat evi öyküsü 1987 senesinde küçük bir atölyede başladı. Serüven, adım adım kapsamlı bir çalışmaya dönüştü. O yıla kadar sanat ile ilgili toplanmış olan dökümanların elden geçirilerek dijital ortama aktarılacağı bir proje üzerinde plan yapmaya başladık. Aynı zamanda kendine özgü bir sanat galerisi açmayı da bu projenin bir parçası olarak düşünüyorduk.
Bu konuda iki temel yaklaşım üzerine odaklanmıştık.
sanat ansiklopedisi
Birincisi, toplumumuzdaki sanat bilinci ve görgüsünü daha üst seviyelere taşıyabilecek çalışmalar yapmak. Bunun için, daha yeni yeni gelişmekte olan internet ortamında bir yapı oluşturarak, geleceği şekillendirecek olduğunu tahmin ettiğimiz bu platform üzerinde etkin bir bilgilendirme ve iletişim ortamı sağlamayı hedefledik. Bugünlere geldiğimizde ne kadar isabetli bir karar aldığımızı sevinçle görüyoruz. Bu çalışmanın hiç bir zaman bitmeyip, daima yenilenip kendini geliştirebilecek bir çalışma olduğunun farkındaydık.
Yaptığımız görüşmelerle ve yurt dışı seyahatlerimizle mevcut dökümanlarımızı geliştirdik. Özellikle, nitelikli görselleri edinip bunları tasnif etmek için yoğun bir çalışma temposu başladı. Günde 3-5 saat uykuyla yetindiğimiz o günleri hala keyifle anıyoruz. 1993 başlarında web sitemizi yayınlamaya başladığımızda yaklaşık 4000’e yakın önemli tabloyu detay bilgileri ile (teknik, boyut, bulunduğu müze vb) sanatseverlere sunduk. Tam da o yıl sanat galerimizin kuruluş hazırlıklarını da tamamladık.
sanat galerisi
İkincisi özellikle toplumsal değer ve tarihsel arka planımızı merkeze alıp bu çerçeveden hareketle eserlerini üreten sanatçıları teşvik edecek olan bir sanat galerisi açma projemizi hayata geçirdik. Özgün bir sanat yapıtının herkesten etkilenebileceğini, ancak özellikle kendi yakın coğrafyasının sorun ve etkilerine kapalı olmaması gerektiğini sav olarak öne sürdük.
Kendi tarihsel birikimine kapalı olan eserlerin yerelleştirilmiş taklitlerden öteye geçemeyeceğini düşündük ve hala öyle düşünüyoruz. Bu çerçevede yine sanatçı ve sanatseverleri cesaretlendirecek açılımımıza uygun olarak, bu birikimi işleyen ve tazelemeye çalışan sanatçıların sergilerine ağırlık verdik. Özellikle, geleneksel ya da klasik sanatlarımızın toplumsal beğeni çıtalarımızla kaynaşmasına yönelik sergilerimiz bugün hala sanatseverler arasında konuşulmaktadır.
devamlılık ve eğitim
Bu iki saç ayağı üzerindeki çalışmalarımız, her yıl, açıkçası çok da ciddi bir ticari beklentimiz olmaksızın devam etti. Galeri bünyesindeki atölye, sanatın öğretilmesi, yaygınlaştırılması ve benimsetilmesi amacıyla bir öğrenim kurumu fonksiyonu da üstlendi ve öğrenci yetiştirilmesine katkı sağladı. Elbette bu çalışmalar bize (sergi, müzayede, festival vb.) , sanat yayınları (dergi, kitap, ansiklopedi, makale, röportaj, belgesel vb.) ve görsel-işitsel medya programları için danışmanlık hizmetleri vermemize imkan sağladı.
Bu süreçteki önemli gelişmelerden biri de hala sürdürdüğümüz, sanat ve felsefe alanlarında bilgi alışverişlerinin yapıldığı çağdaş bir iletişim platformu oluşmuş olmasıdır. Bir dönem periyodik olarak devam eden bu faaliyetimiz, şimdi daha lokal, randevulu ve serbest zamanlı olarak keyifle devam etmektedir.
Çeşitlilik ve Üretim
2000’li yılların başından itibaren web sitemizin gelişimi ve referans haline gelmesi, aynı zamanda sanat galerisi etkinliklerindeki artış, bizi alan üzerindeki yatay genişleme olanaklarını değerlendirmeye yöneltti. Bu süreçte iki yeni adım attık. Birincisi, ünlü eserlerin yağlı boya tablo reprodüksiyonlarını yapmak. İkincisi, yine bu eserlerin kanvas baskı tablolarını üretmek.
Birinci faaliyetimiz olan yağlı boya reprodüksiyon faaliyetimiz halen istanbul sanat evi bünyesinde titizlikle ve uluslararası standartlar gözetilerek sürdürülmektedir. Kanvas baskı tablolarımız için ise yeni bir marka oluşturup farklı bir web sitesi kurmaya karar verdik. Bugün bu faaliyetimiz canvastar.com bünyesinde devam etmektedir.
Bu süreç, çalışmalarımızı çeşitlendirip geliştirmekle birlikte en önemli projemiz olan sanat ansiklopedisi faaliyetini daha da derinleştirmemizi sağladı. Ayrıca, ansiklopedik çalışmamıza güncel sanat haberlerini de ilave ettik. Bugün, 9000 üzerinde yazı, görsel ve sanat haberinin bulunduğu istanbulsanatevi.com özellikle dijital platformlardaki öncü konumunu muhafaza etmekte. Değerli sanatseverlerden alınan güç ve güvenle projelerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Çünkü hiç bitmeyeceğinin bilincindeyiz”
istanbul sanat evi tasarım organizasyon ltd. şti.
Yalı Mahallesi Gürsel Sokak 23/18 Maltepe 34844 – İstanbul
Tel: 0216 459 00 17 / 0553 985 18 38
[email protected]