İçeriğe geç
ana sayfa » DÜNYA MÜZELERİ » Louvre Müzesi Paris Hakkında Bilgi ve Eserler

Louvre Müzesi Paris Hakkında Bilgi ve Eserler

    Louvre Müzesi Paris

    Louvre Müzesi, (orijinal ismi Musée du Louvre) Fransa’nın görkemli şehri Paris’te konumlanmaktadır. Şehrin batısında Sein Nehrine yakın olarak 60.600 metre kareden fazla alan kaplamasıyla şehir merkezi olarak adlandırılmaktadır.

    Dünya çapında en ünlü ve en büyük müze olarak bilinen Louvre; 1973’lü yıllardan günümüze kadar ulaşmaktadır. İçerisinde yüzlerce sayıda Klasik ve modern sanatla ilgili şaheserlere ev sahipliği yapması ile diğerleri arasından büyük bir farkla sıyrılmaktadır.

    Müzedeki eserlerin çeşitliliği nedeniyle müze Sully, Richelieu ve Denon isminde 3 ayrı kanata ve 8 bölüme ayrılmaktadır. Her bölüm içerisinde farklı kültürlere medeniyetlere ait eserler bulunmaktadır.

    Bunların yanı sıra Louvre’da arkeolojik, mimari ve tarihsel sergilere de yer verilmektedir. Bölümler; Yakın doğu eserleri, Mısır eserleri, Yunan, Roma ve Etrüks medeniyeti eserleri; çizimler ve heykeller; dekoratif sanatlar, İslam Sanatı eserleri ve tablolar olarak sınıflandırılmıştır. Her birinin başında müzedeki eserlerin korunması amacıyla müze müdürüne bağlı olarak yetkili kişiler bulunmaktadır. Eserlerin çoğu camdan dolapların içerisinde sergilenmektedir.

    İlk devlet müzesi olma özelliği taşıyan binada günümüzde 35.000’e yakın eser ve 380.000’den fazla obje bulunmaktadır. Aynı zamanda 2012 yılı verilerine göre yıllık ziyaretçi sayısı 9.7 milyon kişiyi bulmaktadır.

    Bütün bunların yanında bir okul işlevi görmektedir. Sanat tarihi ve müzecilikle ilgili eğitimler vererek toplumu bilinçlendirme adına da önemli katkılarda bulunmaktadır. Konferans salonları, zengin bir arşive sahip kütüphanesi, eserlerin incelendiği laboratuarların bulunması da destekleyici faktörlerdir.

    Louvre Müzesi Bölümleri

    Yunan sanatları bölümünde; MÖ 2000 yılı ile M.S. 3. Yüzyıl sanatlarına ve çinilerine, sanat eserleri bölümünde; ortaçağdan günümüze kadar gelen süsleme sanatı örnekleri, resim bölümünde; ortaçağ Fransız ve Avrupa resim koleksiyonları vardır. Fragonard, Rembrandt, Rubens, Titian, Poussin ve Jacque Louis David gibi sanatçıların eserlerinin görülebileceği Louvre Müzesi ayrıca Winged Victory of Samothrace ve Venus de Milo gibi çok iyi bilinen heykellere de ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Heykel Bölümü’nde, 19. yüzyıl Fransız sanatının zamanımıza kadarki önemli eserleri de bulunmaktadır. Baron Edmond de Rothschild’ın 40.000’den fazla oyma resim, yaklaşık 3000 çizim ve 500 resimli kitap içeren koleksiyonu 1935’te Louvre’a bağışlanmıştır.

    Mısır Eserleri bölümünde; Antik Mısır, Orta Krallık, Yeni Krallık, roma, Bizans ve Kıpti’ye ait 50.000’den fazla eser sergilenmektedir. Müzenin ikinci yeni olmasının yanında coğrafi olarak Doğu Akdeniz, Mezopotamya ve Pers imparatorluğu olarak üç bölümden oluşan Yakın Doğu eserleri departmanı; 1881 yılından itibaren, İslam öncesi, erken dönem Yakın Doğu Uygarlığını ve ilk yerleşim kalıntılarını barındırmaktadır.

    Üç kanattan biri olan Sully müzenin en eski yerlerindendir. Kale kalıntıları üzerine kurulmuştur. Afrodit Heykeli, Mısır eserlerinin ve Türk toplumu ile ilgili olan ‘’Türk Banyosu’’ tasvirinin yaratıcısı Jean Auguste Dominique eserleri bu bölümde yer almaktadır. Müzenin kuzey kanadı olan Richlieu 13. Louis tarafından yaptırılmıştır. Uzun seneler ekonomi bakanlığı adı altında çalışılan binanın birinci katında Napolayon’un kaldığı odalar eşyaları ile birlikte bulunmaktadır. Bakanlığın başka bir yere taşınmasının ardından sanat galerisi haline getirilmiştir. Mısır eserleri, Orta Çağ’dan 19. yüzyıla resim çalışmaları Philip Pot’un mezarı, Orta Doğu eserleri, sert kanunlara sahip Hammurabi Kodları buradadır.



    katlar

    İkinci katına ulaştığınızda “Johannes Vermer‘in The Lace Maker (Dantel Ören Kız)”, “A. Dürer‘in ilk kez 13 yaşında kendi portresini çizerek başarısını kanıtladığı daha sonra 1493 yılında yeniden çizdiği Self Portrait”, Ressamının belirsiz olduğu ama Kraliçe Marguerite de Valouis‘in kocası Fransa kralı IV. Henry‘nin metresi olan Gabrielle‘e ithafen onun uygunsuz resimlerini yaptırdığı “Gabrielle d’Estrees and Her Sister” isimli tablo, “J. van Eyck‘in The Virgin of Chancellor Rolin” ve niceleri burada bulunmaktadır. Müzenin son kanadı olan Denon sayıca fazla esere sahiptir. Ege Bölgesinin neolitik dönemden 6. yüzyıla kadar olan dönemindeki eserleri olan mermer heykellerin sergilendiği bu kısım da Kiladik dönem ile Roma İmparatorluğunun çöküşüne kadar olan dönemi birleştirerek aralarında köprü görevi üstlenmektedir.

    Denon kanadı sıfırıncı katında “Psyche and Cupid”, “Captive (The Dying Slave)”, “St. Mary Magdalane”, “Venüs and Mars” Eksi 1. katta ise daha çok Hz. İsa figürlü heykeller sergilenmektedir. Birinci kata geldiğimizde en popüler eserler; Mona Lisa, hemen karşısındaki duvarı boydan boya kaplayan “The Wedding Feast at Cana- Veronese”, “The Winged Victory of Samothrace”, “The Consecration of the Emperor Napoleon I” burada olduğu görülmektedir. Dikkatleri üzerine toplayan Venus de Milo’nun yer aldığı bu bölüm, diğerleri arasında farklı bir özelliği dikkat çekmektedir. Müzenin açıldığı 1793’lü yıllarda ilk iki departmandan biri olmasıdır. Ayrıca “Apollon galerisi, Asya, Afrika, Amerika kıtası eserleri, İtalyan, İspanyol ve Kuzey Avrupa‘ya ait eserler ve İslam eserleri de bulunmaktadır.

    Tarihçesi

    Louvre Müzesi binası yüzyıllar içerisinde çok çeşitli şekillerde değerlendirilmiştir. 13. yüzyıl başlarında Philippe Auguste’un hükümdar olduğu yıllarda ”saray” olarak inşaa ettirilmiştir. Adını İngilizcede kuvvet, güç anlamına gelen “Power” kelimesinden alan saray, daha sonra 14. yüzyılda kraliyet merkezi olmuştur. 15. yüzyıla gelindiğinde sarayın başka bir yere taşınmasıyla bina uzun yıllar boş ve bakımsız olarak kalmıştır. 1564’de yeniden yapılandırılmak istenmiş ancak Üçüncü Napolyon zamanında bitirilmiştir. 1793’te müze hâline gelen saray, 1871’de büyük bir yangın geçirmiştir. Yapılan tâmirât ve değişikliklerle zamanımıza kadar gelen binâ 1932’de son şeklini almıştır.

    Louvre Müzesi Hakkında Detaylar

    Evrensel bir kimliğe bürünen müzenin tüm bölümlerini dolaşmak için iki gününüzü ayırmanız gerekmektedir. İnsan akınına uğrayan Louvre Müzesi her yıl ortalama olarak 6 milyon turiste ev sahipliği yapmaktadır. Palais Royal- Musee du Louvre isimli metro durağı ile kolaylıkla ulaşılmasının yanı sıra. araba kiralamak da turistlerin en çok başvurdukları yöntemlerdendir. Galeri ziyaretlerini sonrasında arkadaşlarınız ya da ailenizle bu muhteşem ambiyansın içinde yer alan bahçelerinde dinlenebilirsiniz. Salı hariç her gün 09:00-18:00 arası açık. Çarşamba ve Cuma ise 21:45′te kapanıyor Her ayın ilk Pazar günü ücretsiz giriş sağlanmaktadır.

    Louvre Piramidi (Louvre Pyramid)

    Ana giriş olarak kullanılan piramit, Louvre Müzesine yapılan son ek kısımdır. 1989 yılında Çinli mimar I. M. Pei tarafından yapılmıştır. Camdan tasarımıyla güneş ışığının zemin kata ulaşmasını sağlamaktadır. Yüksekliği 20.6 metre olup kare şeklinde olan tabanının her bir kenarı 35 metredir. 603 adet eşkenar dörtgen şeklinde ve 70 tane üçgen şeklinde pencereden oluşmaktadır İlk yapıldığında müzenin bütünlüğünü bozduğu ve sanatsal olmadığı söylenen Louvre Piramidi bugünlerde dokuya zarar vermediğine inanılarak hoş görülmektedir.




    MÜZEDEKİ ESERLERİ İNCELEYEBİLECEĞİNİZ GALERİ SAYFALARI


    Adres:

    Rue de Rivoli, 75001 Paris, Fransa

    Ziyaret Saatleri:

    Çarşamba 09:00 – 22:00

    Perşembe 09:00 – 18:00

    Cuma 09:00 – 22:00

    Cumartesi – Pazartesi 09:00 – 18:00

    Salı kapalı


    Ayrıntılı Bilgi;

    Müzenin Resmi Web Sitesi;


    Louvre Müzesi Kroki


    CANVASTAR®

    Türkiye'nin En Zengin ve Kaliteli Kanvas Tablo Koleksiyonu

    Siteye Gidin