Camille Pissarro Gece Montmartre Bulvarı
Tarih: 1898
Orijinal Boyut: 53,3 x 64,8 cm
Teknik: Tuval üzeri yağlı boya
Analiz
Bu tablo, Camille Pissarro’nun 1897’de yaptığı Paris’teki Montmartre Bulvarı’nın 14 çalışmasından biridir. Onun gece tablosunun tek örneğidir. Şubat 1897’de, o zamanlar altmışlı yaşlarının sonlarında olan Pissarro, Rue Drouot’taki Grand Hôtel de Russie’de bir oda tuttu. Otel iki sokağın köşesindeydi.
İkinci İmparatorluk döneminde (1852-1870) bir sivil planlamacı ve Seine Valisi olan Haussmann, Paris’in çoğunu radikal bir şekilde yeniden şekillendirmişti. Sıkışık ortaçağ mahallelerini yıktı ve yerlerine şehri tanımlayan geniş bulvarlar ve peyzajlı parklar koydu. Yarattığı yeni kentsel alanlar, özellikle 1860’larda ve 1870’lerde Manet, Monet ve Renoir gibi sanatçıları büyülemişti. Ancak yüzyılın sonuna gelindiğinde Empresyonistlerin çoğu ve onlardan sonra gelen avangard sanatçılar kentsel konuları resmetmeyi büyük ölçüde bırakmışlardı. Kırsal ve köylü yaşamıyla ilgili tablolarıyla tanınan Pissarro’nun, özellikle şehir manzaralarını resmetmek için Paris’e dönme kararının ardında, sağlığı, özellikle de açık havada resim yapmayı giderek zorlaştıran gözlerinin durumu etkilidir.
Teknik Zorluk
Açıkçası Pissarro, Montmartre Bulvarı’nı resmetmeyi çözülmesi gereken teknik bir zorluk olarak görüyordu. Özellikle de yüksek görüş noktasından perspektife hakim olması gerektiğini düşünüyordu. Resimde perspektif, esas olarak çatılar ve kaldırımlar tarafından oluşturulan ve sıra sıra arabalar, ağaçlar ve sokak lambalarıyla güçlendirilen çapraz çizgilerle tanımlanır. Uzaktaki Sainte-Denis Kapısı’na doğru bu çizgiler, tepe noktaları tablonun merkezinin hemen solunda bir noktada buluşan bir dizi üçgen oluşturur. Gece gökyüzünün dalgın ‘V’si ve ters şekli aşağıdaki bulvarda yankılanıyor, alan ve derinlik etkisini daha da artırıyor. Pissarro, ufuktan yukarıya doğru patlayan yelpaze benzeri vuruş deseni kullanarak gökyüzünü çalışmıştır.
Bu resimde Pissarro’nun karşılaştığı tek zorluk perspektif değildi. Artık tamamen yapay ışıkla aydınlatılan insan yapımı bir kentsel ortamla karşı karşıyaydı. Ay ve yıldızlar bile yok. Ön planda, resmin alt kısmında, Pissarro’nun kalın boya yüklü bir fırça kullanarak boyadığı, arkasında daha fazla ışık bulunan elektrikli bir sokak lambasının soluk küresini görebilirsiniz. Bu lambalar, Paris sokaklarına çok yeni eklenen bir şeydi. Pissarro, ark lambasının çivit mavisi bir haleyle çerçevelenen soğuk beyaz ışığını, mağaza vitrinlerinin sarı ve turuncu darbelerle boyanmış daha sıcak gaz ışığıyla karşılaştırdı. Théâtre des Variétés’in önünde bekleyen taksiler, kırmızı, beyaz ve sarı küçük lekelerden oluşan iki nokta çizgisi halinde boyanmış gaz lambaları ise başka bir ışık kaynağı sunmaktadır. Pissarro, yağmur yağdıktan sonra bulvarı boyayarak bu çeşitli ışıkların etkisini artırdı. Islak kaldırımda yansıyan ışığı yakalaması özellikle resmin sağ tarafında etkilidir.
Pissarro resmi bir oturuşta tamamlamadı; bazı alanlar yeniden boyandı; ancak boyayı doğrudan ve anında uyguladı. Burada, geçen kalabalığı, trafiği ve şehrin parıldayan ışıklarını akla getirmek için boyayı kısa çizgiler ve lekelerden oluşan bir yama işi olarak uygulamıştır. Fırça darbeleri neredeyse el hareketi niteliğine sahiptir. Özellikle yakından bakıldığında boya bazı yerlerde neredeyse soyut bir nitelik taşır ve enerjiyle dolu, sokaktaki aktiviteyi tamamlar.
Resim Tuvali Üzerine Baskı
Kanvas baskı olarak hazırlanan çalışmalar, birinci sınıf derinlikli ahşap şasiye gerili asmaya hazır veya rulo halinde sunulmaktadır. Kenarlar, tablo içinden editörümüzün seçtiği bir renk ile kaplanmaktadır. Böylece çerçeveye ihtiyaç olmaksızın nitelikli bir sunum imkanı sağlanmaktadır.
BOYUT VE FİYAT SEÇENEKLERİNİ İNCELEMEK VE SATIŞ SİTEMİZ CANVASTAR’DAN SİPARİŞ VERMEK İÇİN BUTONA TIKLAYIN!
Baskılarımız % 100 pamuklu ve pvc’den arındırılmış özel hazırlanmış resim tuvali üzerine, orijinal mürekkep ile hazırlanmaktadır. Eserlerin görsel kaliteleri tek tek editörümüz tarafından incelenmekte ve sadece, uygun olanlar portföye alınmaktadır. Temizlik aşamasında deterjan, değişik kimyasallar ve ıslak bez kullanımı tabloya zarar verecektir. Temizlikte yumuşak bir fırça kullanımı tavsiye edilmektedir.
Dekoratif Çeşitlilik
Kanvas tablo tercihi için diğer önemli bir konu ise çeşit zenginliğidir. Ev ya da işyerimizi dekore ederken seçip beğendiğimiz çalışmalar zaman içerisinde ilk başlardaki zevkimize uygun düşmemeye başlayabilir. Bu durumda, uygun bütçe nedeniyle ortamınızdaki tabloları rahatlıkla yeniler ve yepyeni bir konsept oluşturabilirsiniz. Bu tür konsept yenilemelerinde kurumsal olarak yanınızda olduğumuzu ve her zaman danışabileceğinizi bilmenizi isteriz.