Intolerance Filmi – Konusu
Irkçı filmi Bir Ulusun Doğuşu (1915) etrafındaki yaygın tartışmalardan sonra, Griffith bu Intolerance ile kendini savunmaya çalışmıştır. “Anne ve Yasa” başlıklı sermaye ve emek arasındaki çağdaş, İlerici Dönem mücadelesi ve sosyal adaletsizlik teması üzerine çalıştığı bir uzun metrajlı film çekti ve daha muhteşem bir görüntü yaratmak için bunu üç yeni hikaye ile birleştirdi. Kültürü kapsayan tüm öyküler, hoşgörüsüzlük, ikiyüzlülük, bağnazlık, dini nefret, zulüm, ayrımcılık ve bütün dönemlerde yerleşik siyasi, sosyal ve dini sistemler tarafından elde edilen haksızlık temalarını bir arada işledi. Modern Öykü, Yahudilerin Öyküsü, Babil Öyküsü ve Fransa Öyküsü.
Filminde Griffith, aynı anda ileri geri kesişiyor ve bölümleri büyük boşluk ve zaman aralıklarında devreye sokuyor – bölümler arasında 50’den fazla geçiş var. Dört hikayenin kötüleri, değirmen sahibi Jenkins ve hoşgörüsüz sosyal reformcular, ikiyüzlü Ferisiler, Mesih’in muhalifleri, kurnaz Kraliçe Catherine ve Babil’in hain Baş Rahibidir.
Çeşitli hikayeleri birbirine bağlayan sembolik köprüleme aygıtı, Ebedi Annelik olarak Lillian Gish’in tekrarlayan sahnesidir. Sonsuz ve ebediyen bir beşiği sallayan ikonik anne imgesi, insan ırkının tüm tarihi için bir devamlılık sembolü ve yaşam ve ölüm döngüsünün bir temsili olarak işlev görür.
Film, zamanının en pahalı filmiydi ve yaklaşık üç milyon dolara mal oldu (üçte biri Babil sahneleri için kullanıldı), ancak ticari olarak başarısız oldu. Karmaşık, bazen şaşırtıcı, hoş olmayan yapısı ve ABD’nin I. Dünya Savaşı’na girmesinden hemen önceye rastlaması buna neden olmuş olabilir.
Filmi izlemek için
Filmin Künyesi ve Bilgiler
Yönetmen: D.W. Griffith
Yazarlar: D.W. Griffith (senaryo), Anita Loos (başlıklar)
Oyuncular: Lillian Gish, Robert Harron, Mae Marsh
Prodüksiyon: Triangle Film Corporation, Wark Producing
Yapım Yılı: 1916
Süre: 163 dakika
Ülke: ABD
Tür: Drama, Tarih