Franz Anton Maulbertsch (1724 – 1796)
Avusturyalı rokoko ressamı Franz Anton Maulbertsch 1724’te Langenargen’de doğdu. 1739’dan 1741’e kadar Viyana Güzel sanatlar Akademisi’nde Jacob van Schuppen yönetiminde eğitim aldı. 1750’de Akademi’nin resim yarışmasında birincilik ödülünü kazandı. Çeşitli İtalyan ressamlardan ve Rembrandt‘tan esinlendi. 1770 yılına kadar Akademi konseyine atandı.
1753 Viyana Josefstadt’taki Piarist Kilisesi’nin beş adet kubbe freskini tamamladı. Merkezde, Mary’nin gökyüzündeki imajının bir temsili bulunurken, marjları Eski ve Yeni Ahit’ten sahnelerle tamamladı. 1750’lerde ve 1760’larda Macaristan’da ve Avusturya’nın doğu kısımlarında çalıştı. Burada Waizen’deki katedralin heybetli fresklerin yaptı.
1767’de Viyana’dayeni siparişler aldı ve bu sayede klasik zamanın ruhuna giderek daha fazla yaklaştı. Avusturya Bilimler Akademisi’nin (eski adıyla Viyana Üniversitesi İlahiyat Salonu) Johannessaal’daki tavan freski, İsa’yı vaftiz sırasında bir dağ deresinde dururken gösterir. 1772’deki son büyük siparişi, Innsbruck’taki Hofburg’un Büyük Salonundaki, Habsburg ve Lorraine Hanedanlarının birliğini betimleyen tavan freskiydi.
Son yıllarında yaptığı Steinamanger Katedrali’nin freskleri İkinci Dünya Savaşı sırasında yok edildi. Ancak, 1795’teki Stephanus tavan freskleri tamamen korundu. Sanatçının virtüözlük düzeyinde renk hakimiyeti Kutsal Aile tablosu ve Viyana’daki Belvedere’deki portrelerde de açıkça görülmektedir.
Renk ve ışık efektlerini kullanım tarzı, geç dönem Barok sanatının soyundan gelen empresyonizmin habercisi niteliği taşımaktadır. Bu yönüyle Avusturya Modernizminin önemli bir ilham kaynağı olmuştur. Oskar Kokoschka onu bir rol modeli olarak ilan etmiştir.
SANATÇININ ESERLERİNİ GÖREBİLECEĞİNİZ GALERİ SAYFASI
Eser Örnekleri