Paolo Restani Konseri İstanbul Resitalleri.
Sakıp sabancı Müzesi “the Seed”, 12 MAYIS 2017 CUMA
Klasik müzik dünyasının en popüler İtalyan piyanistlerinden Paolo Restani’yi ilk kez 2010-2011 Sezon’unda verdiği “Saf Liszt” resitali ile ağırlamış ve büyük beğeni toplayan bu resitalin ardından 6. Sezon Açılışı’nı yapmak üzere davet etmiştik. İstanbul Resitalleri’nin en sevilen piyanistlerinden ve özellikle romantik dönem repertuarındaki usta yorumları ile dünya çapında hatırı sayılır birkaç isimden biri olan Paolo Restani bu kez İstanbul Resitalleri’nin 10. Yıldönümü için geliyor!
35 yıllık müzik kariyeri, ilk kez 12 yaşında verdiği konser ile başlayan ve 16 yaşında (1983) İtalya’da Accademia Nazionale di Santa Cecilia’da verdiği konser ile uluslararası klasik müzik arenasına adım atan sanatçı bugün dünya salonlarının en gözde piyanistlerinden.
Özellikle romantik repertuardaki mükemmel performansları ve üstün yeteneği onu piyano alanında dünya çapındaki önemli birkaç isimden biri yaptı. 1996’da Frankfurt resitalindeki Chopin yorumu için Allgemeine Zeitung “…Horowitz’in melodilerindeki berraklık, renk zenginliği ve tınıları ile şaşırtıcı derecede aynı!” diye yazdı. Paolo Restani, İstanbul Resitalleri’nde ilk kez bu sezon Chopin yorumlayacak!
2004’te Riccardo Muti yönetiminde Orchestra Filarmonica del Teatro alla Scala ile Liszt’in 2. Piyano Konçertosunu seslendirdiği performansı klasik müzik dinleyicileri için asla unutulmayacak performanslardan biri oldu.
2005’te 4. Güney Amerika turnesinde “Argentina Critics Award” ödüllerinde “Yılın en iyi klasik müzik solisti” ünvanı ile ödüllendirildi.
Albüm ve konserlerinin yanı sıra farklı sesler getiren özel projeler de Restani’nin popülaritesini arttırdı. Örneğin, 1993’te Oscar kazanan, yönetmenliğini Jane Campion’un yaptığı ve neredeyse her gittiği yerden ödülle dönen kült film “The Piano Lesson”ın müziklerini ilk kez İtalya’da Michael Nyman ile birlikte seslendirdi.
2007 yılında ünlü İtalyan aktrist Chiara Muti ile “Mozart’ın Hayatı”, “Bavyera Kralı 2. Ludwig ile Wagner” ve “Gogol ile Rachmaninov” üzerine üç orjinal müzikal ortaya koymaları sanatçının içinde yer aldığı diğer özel projelerden biriydi.
2008’de, Riccardo Muti’nin yönetiminde Berliöz seslendirdiği konserlerinde ise Gérard Depardieu anlatıcı olarak yer aldı. Ertesi yıl 2009’da bu çalışmanın canlı kaydı hem CD hem DVD olarak yayınlandı.
Paolo Restani’nin sahneye çıktığı salonlar arasında ilk akla gelenler: New York’ta Carnegie Hall, Berlin’de the Konzerthaus, St. Petersburg’de Philharmonia Great Hall, Buenos Aires’te Teatro Colón, Moskova’da International Performing Arts Centre, Milano’da Teatro alla Scala, Roma’da Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Viyana’da the Großer Musikvereinsaal.
Birlikte aynı sahneyi paylaştığı orkestralar arasında Berliner Philharmoniker, Berliner Symphoniker, Kiev Philharmonic, Münchner Symphoniker, St. Petersburg Academic Symphony, Philarmonique de Nice, Sinfonica Nacional de Chile, Australian Chamber Orchestra, Chamber Orchestra Kremlin, Orchestra dell’Accademia di Santa Cecilia, Rome RAI National Symphony Orchestra ve orkestra şefleri arasında Roberto Abbado, Gerd Albrecht, Piero Bellugi, Yoram David, Vladimir Delman, Claus Peter Flor, Lu Jia, Gerard Korsten, Julian Kavatchev, Gustav Kuhn, Yoel Levi, John Nelson, Gunter Neuhold, Daniel Oren ve Donato Renzetti gibi isimler yer alıyor. Düzenli davet edildiği prestijli festivaller arasında ise Buenos Aires’te “Martha Argerich” Festivali, Londra’da “Hatchlands Music Festival”i, Parma’da “Festival Verdi” sayılabilir.
Restani’nin kendi albümleri ve yanı sıra koleksiyon albümlerine seçilen yorumları Amadeus, Brilliant Classic, Decca ve Deutsche Grammophon etiketleriyle yayınlanıyor.
Liszt’in “ölümün dansı” anlamına gelen Totentanz’sını kaydettiği ilk albümü 1997’de Polyglobe etiketiyle yayınlandı.
2004 yılında Amadeus etiketiyle yayınlanan albümünde yine Liszt’in “12 Prelüd”ünü seslendirdi. Bu albümleri ve Liszt yorumları ile Restani bugün yaşayan en iyi Liszt yorumcularından biri olarak kabul ediliyor.
2008 yılında yayınlanan albümünde ise Rachmaninov’un 8 prelüdüne yer verdi. Yine aynı yıl 2008’de Brilliant Classic etiketiyle yayınlanan ikinci albümünde ise İtalyan besteci Casella’nın eserlerini seslendirdi.
Sanatçının ilgi çeken albümleri arasında 2009’da Decca etiketiyle yayınlanan “AMAZING PIANO” albümü gösterilebilir. Albüm, Brahms, Skriabin, Saint-Saëns, Bartok ve Liszt gibi bestecilerin sadece sol el ile çalınan eserlerinden oluşuyor.
Yine 2009’da şef Riccardo Muti yönetimindeki Orchestra Luigi Cherubini ve Orchestra Giovanile Italiana orkestraları ile Mario Zeffiri’nin tenör ve ünlü İtalyan aktör Gérard Depardieu’nun da seslendirmen olarak yer aldığı CD ve DVD’leri yayınlandı.
John Field’in 7 konçertosunu yorumladığı 4 CD’den oluşan albümünde sanatçıya Marco Guidarini yönetimindeki Orchestre Philharmonique de Nice eşlik etti. Brilliant Classics etiketiyle yayınlanan bu albüm 2009’da uluslararası müzik adamı Ateş Orga’nın prodüktörlüğünde gerçekleşti.
Sanatçı 2010’da Decca için Brahms’ı; Amadeus için Rachmaninov’u kaydetti. Ertesi yıl 2011’de Decca için kaydettiği Brahms’ın farklı eserlerini yorumladığı iki albümü daha yayınlandı.
Koleksiyon albümlerine seçilen kayıtları Martha Argerich, Abbado, Barenboim, Vladimir Ashkenazy ve Alfred Brendel gibi usta isimlerle birlikte yer alan sanatçının bugüne kadar yayınlanmış 15 albümü bulunuyor.
Bilet almak için; biletix