Ali Öz Sergisi Fotoğraflarla Türkiye
Penguen mizah dergisi’nden izlediğimiz Cem Dinlenmiş’in Twitter’daki yorumunun ardından geç de olsa haberimiz oldu sergiden. Genelde birçok basın bildirisi geliyor ancak bu serginin ilk duyurusu Cem Dinlenmiş’ten geldiği için doğrudan gezilmesi mutlaklar arasına alındı. Sezon başladığı için açılan sergiler ve başlayan bienal ile birlikte birçok sergiyi gezmeye çalıştım. İçlerinden en sessizi ancak en vurucusu buydu. Üstelik bienal adını kullanmadan “Paralel Etkinlik” v.s söylemlerine de girmeden. İşin üzücü kısmı serginin 20 Eylül’de bitmiş olması. Dileriz tekrarlanır…
Sergi fotoğraf muhabiri Ali Öz’ün 1982 – 2009 yılları arasında Türkiye’nin önemli sosyo-politik olaylarını bilinçaltınızın derinliklerinden alıp gözlerinizin önüne seren karelerden oluşuyor. Önemli kişiler, önemli kareler veya halkatan insanlar, önemli kareler ile kimi zaman arkadaki afişlerin ve önündeki tezat portrelerin hicviyle 130 fotoğraf arasında gerçekten Türkiye’nin son 25 yılını şaşkınlıkla, üzülerek, gülerek ve içiniz ürpererek izliyorsunuz.
Yıllar yılı foto muhabir deyince aklıma ilk “Ara Güler” gelirdi. Şimdi 1979 sonrası fotoğraf çekmeye başlayan Ali Öz’ü de aklımın önemli bir kenarına yazıyorum. Umarım sonraki sergilerinden haberim olur.
Sergiyi gezdiğim zaman kendisini de orada gördüm ancak ilk defa sergi sahibi biri ile konuşmak istemedim. Karelerin bana yaşattığı duygu yoğunluğunu kelamla konuşarak dağıtmak olmazdı. İleride kendisini tekrar göreceğimi ve detaylı bir röportaj yapacağımı biliyorum.
Ali Öz’ün şu sözleri içinde anlam olmayan yüzlerce serginin yapıldığı şu günlerde ne kadar da manidar :
“İnsan açlığa katlanabiliyor ama sevgisizliğe, tutkusuzluğa ve amaçsızlığa katlanamıyor. Benim de insan sevgimin odaklandığı en dolaysız ve en somut bir sesleniş aracı oldu fotoğraf sanatı.”
Tutkuyla ve sevgiyle daha nice karelerini görmek istiyoruz sevgili Ali Öz!
Karşı Sanat : Gazeteci Erol Dernek Sokak. No: 11/4 Hanif Han 34420 Beyoğlu / İstanbul
Salih Seçkin Sevinç