İçeriğe geç
ana sayfa » SANAT HABERLERİ » Resim ve Heykel » Fernand Leger tablosu 39,2 milyon dolara satıldı

Fernand Leger tablosu 39,2 milyon dolara satıldı

    Fernand Leger tablosu 39,2 milyon dolara satıldı

    Fernand Leger tablosu 39,2 milyon dolara satıldı

    New York’ta yapılan açık artırmada, 20. yüzyıl Fransız kübist ressamı Fernand Leger tablosu  39,2 milyon dolara satıldı.

    Müzayede

    Sotheby’s müzayede evinde yapılan açık artırmada, ressamın 1912-13 yıllarında yaptığı “Maviler İçindeki Kadın Çalışması” adlı eseri 39,2 milyon dolara alıcı buldu. Müzayedede Edvard Munch’un 1902 tarihli “Köprüdeki Kızlar” adlı tablosu ise 30,8 milyon dolara satıldı. Tabloları satın alan kişilerin adları açıklanmadı. Uluslararası neo liberal ekonomilerin sanatı bir prestij aracı ve/veya yatırım aracı olarak görmelerinin önemli göstergeleri olan müzayedeler ve yüksek fiyatların nereye doğru evrileceğini hep birlikte göreceğiz.

    Yeni oluşan sınıfların ve sermaye transferlerinin önemli araçları gibi duran bu tür organizasyonlar ciddi incelemeye muhtaç gibi gözükmekte.

    Fernand Leger

    Fransız kübist ressam, heykeltraş ve film yapımcısı Fernand Leger 1881’de Fransa Argentan’da doğdu. On altı yaşında Caen’da, daha sonra 1897-1902 yılları arasında Paris’te bir mimarlık bürosunda çalıştı. Cézanne‘ın yapıtlarını inceleme fırsatını buldu. Bu arada Apollinaire, Reverdy, Max Jacob ve Cendrars gibi ozanlarla tanıştı. 1909-1910 yılları arasında Ormanda Çıplaklar adlı tablosunu yaptı; bu büyük boyutlu tuval, ressamın Cézanne’dan esinlendiğini yansıtmakla birlikte onun “mimar” yanını da gözler önüne sermektedir.

    Léger, Braque ve Picasso‘yla tanıştıktan (1910) sonra Tütün İçenler (1911), Düğün (1911-1912), Mavili Kadın (1912) gibi, kübizmin estetik anlayışına uygun, ama gerçeklikle aralarındaki bağın, Braque ve Picasso’nun aynı dönemdeki tuvallerinden çok daha dolaysız olduğu yapıtlar verdi. 1913’te Biçim Karşıtlıkları adlı bir dizi tablo yaptı. Her biri son derece ilgi çekici birer inceleme sayılabilecek olan bu
    tuvaller aracılığıyla sanatçının silindir, kare, dikdörtgen hacimlerden yararlanarak sağladığı hareketin dinamik anlatımı, sanki tümüyle figüratif öğelerden kurtulmuş gibidir. Bununla birlikte, bir yıl sonra gerçekleştirmiş olduğu ve Merdivenler olarak adlandırılan tuvallerinde, belli belirsiz bir figür gözlenebilir, ama bu yapıtlar Biçim Karşıtlıkları’ndaki ritmik düzenlemeyi sağlayan ilkelere göre gerçekleştirilmiştir.

    Biyografinin devamı

    CANVASTAR®

    Türkiye'nin En Zengin ve Kaliteli Kanvas Tablo Koleksiyonu

    Siteye Gidin